Numele complet al actorului este Iurie Darie-Maximciuc, acesta s-a nascut la  Vadul Rașcov in  județul Soroca la data de   14 martie 1929. Ne-a parasit prematur am spune noi la data de  9 noiembrie 2012 în București, dupa o lunga suferinta. Cei din generatiile nascute dupa 1960 stiu ca actorul avea un talent deosebit atat la actorie dar si la desen sau cantat. De mic a fost atras de cele doua domenii, desenul si actoria.

Iurie Darie
Iurie Darie

A ales sa fie actor, desi intrase la facultate la ambele sectiuni. In 1952 a absolvit Institutul  de Artă Teatrală și Cinematografică. Dupa numai un an de la absolvire debuteaza in ”Nepoții gornistului”, apoi va reusi sa ramana in amintirea noastra din filme precum seria Brigada Diverse sau Frații Jderi. Un rol remarcabil a avut in filmul Drumul oaselor.

Activitatea sa s-a impletit armonios ci teatrul, iar prezenta sa pe scena  Teatrului de Comedie a fost apreciata de mii de spectatori. A fost un actor frumos, adorat de femei, dar care a ales casnicia. A ofst casatorit de doua ori, din prima casatorie rezultand baiatul sau,  Alexandru (Ducu) Darie.

A reusit sa ajunga si pe scena Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Chisinau in stagiunea 1999-2000. A fost indragit imediat de spectatorii din Republica Moldova, care ar fi dorit sa-l revada si in alte piese de teatru, insa starea sanatatii nu i-a permis sa faca acest lucru, asa cum desigur si-ar fi dorit si el.

Daca v-a placut acest mare actor roman, lasati aici orice informatie despre Iurie Darie, sau daca ati urmarit o piesa de teatru in care actorul a jucat, asteptam impresia voastra!

Biografii noi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *