Arnold s-a născut în 1917 în Cincinnati, Ohio. Tatăl său Shmuel era din orașul Kamenetz-Podolsky, iar mama sa Rebecca din orașul Sudilkov (teritoriul Ucrainei moderne) și s-au întâlnit în America, unde familiile lor s-au mutat la începutul secolului al XX-lea. S-au căsătorit și s-au stabilit la Cincinnati. Shmuel și-a câștigat existența ca vânzător ambulant dintr-o căruță, iar Rebecca a condus gospodăria și a crescut trei copii, dintre care cel mai mare era Arnold. Perioadele de relativă stabilitate au alternat cu lipsa banilor, iar când a venit Marea Depresiune, a devenit foarte dificil și Shmuel, care a ținut Shabat toată viața, a luat o decizie dificilă pentru el însuși să lucreze sâmbăta – trebuia să-și hrănească familia.

Arnold a fost interesat de aparatele electrice încă din copilărie: la vârsta de nouă ani a asamblat un receptor radio detector din materiale improvizate, iar la cincisprezece ani a făcut un emițător radio de casă și a devenit operator al unui post de radio amator. A visat să devină inginer electrician, dar a trebuit să lucreze și să-și ajute părinții, așa că după absolvirea școlii s-a angajat ca depozitar într-un magazin de îmbrăcăminte. Șase luni mai târziu, Arnold a dezvoltat un sistem special de inventariere a mărfurilor și a fost imediat promovat în funcția de asistent manager de magazin.
Avea multe hobby-uri: electronica radio, lectura science fiction, astronomie, precum și muzica clasică, care l-au adus împreună cu viitoarea sa soție.

Leah s-a născut în 1920 în orașul Cincinnati în familia lui Philip (Fievel) Posner, care venea din Odesa, și Jenny Friedman, ai cărei părinți au venit în America din satul lituanian Lyubavas. Leah era pianistă profesionistă, Arnold îl cunoștea pe fratele ei și, odată ce a auzit-o cântând la pian, a invitat-o ​​la o întâlnire…

La acea vreme, totul era limitat la o singură dată, pentru că a început al Doilea Război Mondial și la o lună după atacul japonez asupra Pearl Harbor, Arnold s-a înscris ca voluntar. Ca parte a trupelor de semnalizare, a fost trimis în India, unde a servit timp de trei ani ca operator radio. Toți acești trei ani a corespondat cu Leah și imediat după încheierea războiului s-au căsătorit.
Arnold, ca veteran de război, a intrat la Universitatea din Cincinnati în condiții preferențiale și și-a realizat visul din copilărie de a deveni inginer electronic. Și Leah a născut un fiu (îl poți vedea în fotografie) și trei fiice, a părăsit activitatea de concert și a devenit gospodină, dar rutina gospodărească nu a absorbit-o. Era o persoană emoțională, creativă, iar interesele ei nu se limitau la pereții casei. Îi plăcea rujul roșu și pălăriile jucăușe, margaretele albe și blugii albaștri, bijuteriile strălucitoare și rochiile cu gulere detașabile. Nu putea trăi fără dans, muzică, desen, cuvinte încrucișate, excursii la pescuit și cântece lângă foc… Pentru copiii ei, Leah era mai mult o prietenă adultă sau o soră mai mare decât un părinte: ea refuza categoric să crească și să se maturizeze, se regasea în oricare dintre aventurile copiilor lor.

Arnold era mai cu picioarele pe pământ, strict și zgârcit cu emoțiile, dar aventurismul soției sale nu i-a fost cu totul străin: odată a scos copiii din pat în miezul nopții și i-a dus în deșert pentru a admira cerul înstelat. Dar, în general, copiii nu au fost răsfățați de atenția tatălui lor – era un dependent de muncă standard și era dispărut zile întregi la serviciu. A devenit un specialist din ce în ce mai căutat și, după ce a primit o altă ofertă profitabilă, și-a mutat familia în locuri noi (Philadelphia, Arizona, New Jersey, California…).
La începutul anilor 1960, în timp ce lucra pentru General Electric, Arnold a dezvoltat GE-200, unul dintre cele mai vechi computere, cu o echipă de ingineri. A fost remarcat și un an mai târziu a primit o funcție de conducere la IBM. Totul era bine la serviciu, dar totul era rău acasă: Arnold a aflat că Leah avea o aventură cu prietenul său apropiat, Bernie… Leah și Arnold au divorțat în 1966.

Arnold a rămas în California cu fiul său de 19 ani, în timp ce Leah s-a mutat în Arizona cu cele trei fiice ale ei, unde s-a căsătorit curând cu Bernie. Ulterior, Leah și Bernie s-au mutat în Los Angeles și au deschis acolo un restaurant cușer numit Milky Way. Leah a trăit o viață lungă și a murit în 2017, la vârsta de 97 de ani.

Arnold a mai fost căsătorit de două ori: nu a trăit mult cu a doua soție și a cunoscut-o pe a treia când era deja în vârstă: el avea 80 de ani, iar ea 77. Au trăit 20 de ani fericiți împreună: au călătorit mult, a mers la concerte, a urmat o varietate de cursuri – de la dans la cursuri de olărit, urmand cursuri online de istorie, astronomie și gătit, întâlnirea cu copii, nepoți și strănepoți din ambele părți și bucurându-se de viață. Arnold a murit în 2020 la vârsta de 103 (!!) ani. Și-a petrecut ultimele zile ale vieții în casa sa din Pacific Palisades, înconjurat de cei patru copii ai săi. S-au uitat la filme, au ascultat muzică clasică și cântece idiș și au petrecut mult timp pe terasa casei, amintindu-și viața și bucurându-se de priveliștile pitorești ale Oceanului Pacific…

Ei bine… cred că e timpul să-i dai nume băiatului din fotografie.
Fiul lui Arnold și Leah este un regizor și scenarist genial care a dat lumii „Lista lui Schindler”, „Jurassic Park”, „Fălci”, „Indiana Jones”, „Terminal”, „Salvarea soldatului Ryan”…

Steven Allan Spielberg
Fiul lui Arnold și Leah este un regizor și scenarist genial care a dat lumii „Lista lui Schindler”, „Jurassic Park”, „Fălci”, „Indiana Jones”, „Terminal”, „Salvarea soldatului Ryan”…

Biografii noi:

  • Nu sunt biografii noi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *