Colea Rautu s-a nascut pe teritoriul actual al Republicii Moldova, in judetul Balti in anul 1912. Poate ca de aceea aveam mereu impresia ca este mai in varsta decat colegii sai, datorita varstei reale. Recunosc ca am ramas surprins cand am descoperit cati mari actori s-au sancut peste Prut, iar daca ne gandeam putin, Colea era firesc sa fie diminitivul moldovenesc al lui Nicolae – dar din stanga Prutului.

Colea Rautu tanar
Colea Rautu tanar

Numele primit la natere a fost Nikolai Rutkovski, adica la data de 28 noiembrie, apoi mutandu-se in Romania a devenit cunoscutul si apreciatul actor Colea Rautu. Dar daca ai crede ca de la inceput si-a dorit si a si devenit actor, ei bine ar fi bine sa stii ca era mai degaraba atras de fotbal si muzica.

Asa se explica de ce l-am intalnit mai intai ca fotbalist la echipa Uzinelor ”Mociornița”, apoi corist la Opera din Cluj. Cum Colea Rautu nu a iubit prea mult scoala, initial s-a inscris la Conservatorul de Arta Dramatica din Bucuresti.

Debutul sau in teatru a avut loc la renumitul Teatru de Revista Carabus din Bucuresti. Prima interpretare solistica sa-i spunem asa a melodiei ”Ti-a iesit cosaru-n drum” o puteti asculta pe YouTube. Melodia se mai gaseste pe coloana sonora a filmului ”De trei ori Bucuresti”. Talentul lui Colea Rautu a depasit cu mult hotarele tarii, jucand in filme precum Moara cu Noroc din anul 1955) in rolul lui Pintea [debutul a avit loc un an mai devreme] sau in Cel mai iubit dintre pamanteni  in anul 1993.

Iubitorii de teatru l-au mai putut vedea pe scena  Teatrului National din Bucuresti iar apoi in Giulesti. Colea Rautu a decedat in anul 2008 la data de 13 mai.  A fost inmormantat la cimitirul Bellu din Capitala.

Colea Rautu in ultimi ani
Colea Rautu in ultimi ani

Biografii noi:

  • Nu sunt biografii noi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *