Astazi s-a stins din viata la varsta de 92 de ani actorul Temistocle Popa, desi multi il cunosc mai degraba datorita activitatii sale din domeniul muzicii, insa putini  stiu ca Temistocle Popa, pe numele sau real Mistocli Popa, pe langa faptul ca a compus muzica sau a cantat la flaut si saxofon, a fost si actor. Nascut in anul 1921 la Galati, in ziua de 27 iunie – Temistocle Popa a fost casatorit cu actrita Cornelia Teodosiu.

Putini sunt cei ce stiu ca Temistocle Popa a fost decorat cu Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Cavaler in anul 2004, iar in anul in 2012 era in situatia dramatica de a fi dat afara din propria casa pentru neplata datoriilor catre furnizori. Desi lista cantecelor compuse de Temistocle Popa este mai lunga decat isi poate inchpui cineva, o lista compelta puteti gasi pe wikipedia, desi a primit Premiul Festivalului de la Mamaia si multe alte distinctii, cum ar fi Premiul ACIN pentru muzica de film, viata lui Temistocle Popa nu a fost una linistita, dupa ce democratia a sosit pe plaiurile mioritice.

Cea mai celebra compozitie a sa este muzica compusa pentru filmul pentru copii Veronica, insa multi dintre cei mai cunoscuti interpreti de muzica usoara din Romania i-au cantat cu succes melodiile, printre care aminitim doar pe Dan Spataru, Margareta Paslaru sau Anda Calugareanu. Iar celebra melodie Lalele interpretata de Luigi Ionescu a facut inconjurul lumii.  Peste 18 filme au coloana sonora datorita lui Temistocle Popa, insa ca de obicei statul roman are bani doar pentru parlamentari.

Daca vrei sa te convingi de talentul lui Temistocle Popa asculta doar melodia Sa cantam, chitara mea in interpretarea lui Dan Spataru, vei intelege de ce compozitorul a fost iubit de toti, fara exceptie. Insa lipsit de spiritul pragmatic, dupa 1990 acesta nu a incasat bani de la aproape nici unul din cei ce-i canta si azi melodiile.

Cei ce-si doresc o amintire inedita despre Temistocle Popa pot cumpara cartea biografica ce a fost publicata in 2011 in cinstea sa. Astazi, 26 noiembrie 2013, marele Temistocle Popa s-a stins din viata, la Bucuresti! Odihneste-te in pace MAESTRE!

Temistocle-Popa-Biografie

Biografii noi:

  • Nu sunt biografii noi

2 thoughts on “Biografie Temistocle Popa”

  1. Ne cerem scuze Mioara, am fost socati si in garaba am scurtat din articolul bigrafic dedicat maestrului Temistocle Poapa, a jucat in filmele „Eu, tu şi Ovidiu” din anul 1977 şi „Astă seară dansăm în familie” din anul 1972.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *