Rasfoind cele 55 de pagini ale site-ului am descoperit ca biografia lui Florin Piersic lipseste, ceea ce pare incredibil, mai ales ca am pornit cu cele mai interesante biografii din showbiz-ul romanesc. Acest Alain Delon de Romania a incantat publicul timp de mai bine de 50 de ani, nu mai spunem despre doamne. Desi Florin Piersic este considerat ardelean get-beget, are radacini in Bucovina, ambii parinti find din zona de nord a Moldovei.

Florin Piersic s-a nascut insa la Cluj, in anul 1936, la data de 27 ianuarie. Copilaria sa a fost una in care mutarea dintr-un loc in altul a fost ceva comun, a copilarit in satul natal al tatalui sau, apoi s-a perindat prin mai multe comune si orase ajungand chiar si la Cernauti. Liceul l-a urmat in Cluj, de unde a plecat sa-si incerce norocul in actorie. Povestea admiterii lui Florin Piersic este cunoscuta de publicul larg, acesta povestind deseori la televiziune sau in spectacolele sale cum a decurs admiterea la  Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti.

Nu am sa va dau o lista completa cu piesele de teatru sau filmele in care a jucat Florin Piersic pentru ca o gasiti pe Wikipedia, insa am sa va spun ca cel mai mult l-am apreciat in Zbor deasupra unui cuib de cuci, pe care l-am vazut de 3 ori in aceiasi stagiune. Evident ca pentru multi Florin Piersic este Margelatu, barbatul dur care-si petrecea timpul facand dreptate si mancand seminte. Ca o bizarerie, actorul a explicat ca a exersat mult mancatul semintelor, in schimb nu a facut playback la nici o scena cu actritele din filmele de dragoste.

La fel de indragit a fost Florin Piersic in comediile din Caragiale, elevul natang sau in cupletele muzicale. Inzestrat cu mult talent si un fizic placut, actorul a avut trei casnicii, prima cu frumoasa sa colega Tatiana Ieke, apoi cu blonda si suava Anna Szeles si la final cu Anna Török, o alta Clujeanca dulce. Cu prima sotie l-a avut pe Florin Piersic Jr. iar cu Anna Szeles pe Daniel.

Mai nou, Florin Piersic a primit cetatenia Republicii Moldova, credem noi ca acesta este gestul prin care actorul a dorit sa demonstreze ca suntem cu totii romani si ca se poate si invers, adica sa devii cetatean al Republicii Moldova si nu doar invers.

Inedita este si lansarea discului „Florin Piersic Hoinarind printre amintiri in lumea muzicii lui Dan Iagnov” ce contine 10 piese de autor. Inca din anul 1967 a fost distins cu  Ordinul Meritul Cultural si apoi in 2002 cu Ordinul national Steaua Romaniei in grad de Cavaler.

Recomand sa cumparati macar un DVD cu piesele de teatru in care a jucat magistral Florin Piersic, daca ma intrebati pe mine, propun Visul unei nopti de iarna sau Oameni si soareci – aceasta fiind si una din piesele de care actorul este foarte atasat. Cum am mai spus, la filmografie ar trebui sa listam pagini intregi, vom aminti doar ultima realizare notabila, din 2004 – Fix alert. Dublajul din desenul animat Masini si Masini 2 si rolul din telenovela Lacrimi de iubire  le vom discuta intr-un articol separat, cu ocazia implinirii venerabilei varste de 78 de ani in ianuarie anul viitor.

Florin Piersic - Biografie

Biografii noi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *