Asa cum am promis acum doar cateva zile pe blogul e-Actori, vom posta mai intai acele biografii cerute de cititori, si cum primul care a fost pomenit a fost Amza Pellea, vom tine cont de aceste dorinte. Mai ales ca  Nea Mărin a fost unul dintre cei mai mari actori romani ai tuturor timpurilor. Daca ar fi jucat doar rolul lui Mihai Viteazu ar fi fost suficient sa poarte acest (re)nume.

Amza Pellea
Amza Pellea

S-a născut la Băilești, si am fost mereu tentati sa credem ca nepotul Suca a existat cu adevarat. Data nasterii este  7 aprilie 1931 iar pe tatal sau, credeti sau nu, se numea tot Amza Pellea. Prezent pe toate marile scene de teatru ale Romaniei, a jucat la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București.

In cariera sa a reusit sa fie si profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, unde a adus aportul sau la crearea unora dintre cei mai buni actori din generatia mai tanara. Pentru cei ce au reust sa-l vada in piesa e teatru A treia țeapă in rolul lui Vlad Tepes pe scena Teatrului Național din București va ramane cu siguranta in amintire asa cum ne-am dori sa fie marii actori din zilele noastre.

In anul 1977 a fost premiat la Moscova cu premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor pentru rolul său excepțional din filmul Osânda. La 12 decembrie 1983 s-a stins din viata la numai 52 de ani, lasand in urma sa o cariera impresionata si pe fata lui, Oana Pellea.

Biografii noi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *