Despre actorul Gheorghe Dinica se pot spune multe, nu cred ca am putea epuiza intr-un singur articol nici biografia sa si nici nu am putea spune totul despre talentrul sau ca actor. Nascut in anul 1933, in ziua de Craciun, a fost trecut in acte abia pe 1 ianuarie 1934. Plecand de la celebra replica: ” In nemernicia mea, ca un caine turbat, am muscat mana care m-a crescut.” este replica care o spunea in filmul Columna, de atunci au trecut multi ani (1968), iar Bastus a devenit pe rand Lascarica, Gica Salamandra din Explozia sau  comisarul Paraipan.

Gheorge Dinica - In memoriam - 25 decembrie 1933 - 10 noiembrie 2009
Gheorge Dinica – In memoriam – 25 decembrie 1933 – 10 noiembrie 2009

Am scris curand despre rolul minunat pe care Gheorghe Dinica l-a avut in filmul „Orin Cenusa Imperiului”, film in care eu cel putin spun ca si-a atins apogeul. In 2007 a inceput sa joace rolul lui Aurica Fieraru in serialul Inima de tigan, bulibasa si tata in acelasi timp.

In Filantropica rolul sau este magistral, dar daca in ceea ce priveste filmul mi-am spus deja parerea, in teatru asi da orice sa-l mai revad pe Gheorghe Dinica in rolul lui Cadir din celebra piesa de teatru Tache, Ianke si Cadir a lui  Victor Ion Popa, alaturi de  Radu Beligan si Marin Moraru.

In anul 1961 a debutat in piesa de teatru Inspectorul de politie de John Boynton Priestley in regia lui Dina Cocea, dar cred ca in toate piesele de teatru in care a jucat Gheorghe Dinica a fost magistral. Inclusiv in celebra O noapte furtunoasa a lui Caragiale. Ma tem sa o spun, dar cred ca a jucat in cele mai multe filme de pe marele ecran si de la televizune, lista o gasiti pe wikipedia si este imensa. In 2003, 2004 si 2006 a inregistrat 4 CD-uri cu muzica, in stilul sau inconfundabil, alaturi de Stefan Iordache si Nelu Ploiesteanu.

Biografii noi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *