Unul din marii actori romani nascuti in Bucuresti este Victor Rebengiuc, nascut in 1933 in ziua de 10 februarie, deci anul acesta a implinit venerabila varsta de 80 de ani. Ne bucuram ca inca ne mai incanta cu prezenta sa, destul de rara ce este drept la televizor. Ne raman insa filmele sale, dar si piesele de teatru in care a jucat cu atata talent pe scenele Teatrul ui National din Bucuresti sau ale Teatrului Bulandra unde de fapt a fost si titular.

Victor Rebengiuc
Victor Rebengiuc

In imaginea prezentata pe portalul marilor Actori puteti sa-l vedeti pe Victor Rebengiuc atat in tinerete dar si la varsta de 70 de ani.

Recunoasc ca rolul lui Ștefan Tipătescu din spectacolul televizat din 1982 in celebra O scrisoare pierduta a lui Ion Luca Caragiale a fost piesa de teatru unde am resuit sa-l admir prima data.

Am revazut de curand din colectia mea de DVD-uri filmul „Un echipaj pentru Singapore”, un alt rol pe care  Victor Rebengiuc l-a adus la nivel de arta actoriceasca. Si astea sunt doar exemple ce mi-au marcat viata mea de cinefil, insa multe alte roluri au fost jucate de Victor Rebengiuc la fel de magnific. Sa amintim doar De ce trag clopotele, Mitica si Balanta, ambele in regia lui  Lucian Pintilie?

Rolul care cred eu ca a spus totul despre actorul si omul Victor Rebengiuc este cel al lui Ilie Moromete din Morometii. Ai spune ca atat cartea cat si filmul au fost create special pentru el.

In mod firesc a urmat filmul Cel mai iubit dintre pamanteni, care in opinia mea desi a fost un fel de incercare post decembrista de supra-realism, ramane totusi un film de referinta in cinematografia romaneasca. Era sa uit Castelul condamnatilor, cum oare? Sau Buzduganul cu trei peceti, sau Profetul, aurul si ardelenii – unde Victor Rebengiuc este nimeni altul decat Profetul!

Biografii noi:

One thought on “Victor Rebengiuc – Biografie”

  1. Am vazut Ciinele Japonez ieri la festivalul international al filmului din Cleveland O hio….felicitari!… a fost o placere sa va vad din nou pe ecran ! multi ani inainte!cu sanatate si noroc
    Vlad Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *