Am tot amanat sa scriem o biografie Sobi Cseh, parca ceva ne retinea sau parca stiam ca se va ajunge la o situatie care ne va obliga moral sa o facem. Marele cascador roman Sobi Cseh s-a nascut in anul 1942 la data de 11 decembrie la Miercurea Ciuc. Numele sau real este Szabolcs Cseh, insa este cunoascut inca de la inceputul carierei sale cu diminutivul Sobi.

Sobi Cseh
Sobi Cseh

A absolvit in 1966 Institutului de Educație Fizică și Sport din București, adica la fix un an dupa ce am vazut eu lumina zilei pe acest pamant mioritic.

Nu inteleg de ce asteptam pana se sting si abia apoi ne aducem aminte de marii nostri actori! Acum Sobi Cseh are nevoie de noi, fiind internat in spital la Fundeni, suferind de cancer.

La inceputul carierei a lucrat la  Circul de Stat din Bucuresti, apoi regretatul Sergiu Nicolaescu l-a invitat sa lucreze la filmul Dacii. A urmat apoi colaborarea permanenta pentru realizarea filmelor cu lupte, Sobi Cseh fiind primul maistru de lupte din Romania.

Odata cu seria de filme Trandafirul galben, Misterele Bucureștilor, Masca de argint sau Colierul de turcoaze rolul lui Buză de iepure a devenit o legenda vie.

Multi nu stiu ca Sobi Cseh a jucat nu numai in Romania, dar si in strainatate, iar in ultimii ani si-a dedicat viata copiilor strazii, a celor abandonati. Astazi este si el abandonat si uitat de toti, asa cum facem noi cu aproape toti marii romani in viata. Ne amintim de ei abia dupa ce se sting.

Daca am face doar lista premiilor pe care actorul si cascadorul Sobi Cseh le-a primit in lunga sa cariera, ar fi suficient sa intelegem cat a muncit acesta in slujba filmului romanesc. Iata cateva exemple: in 1973 la Festival Paris, in 1974 la Berlin si Viena, in 2002 primeste placheta de aur pentru intreaga activitate de regizor de lupte si in 2006 medalia aniversara – 40 de ani de la realizarea filmului istoric Dacii.

Biografii noi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *