Grigore Vasiliu Birlic a fost probabil cel mai mare actor de comedie din toate timpurile, cel care a dat viata operei lui Ion Luca Caragiale. Putin stiu ca actorul Grigore Vasiliu Birlic a avut un frate care i-a semanat fizic 100% dar nu si in ceea ce priveste profesia.

Grigore Vasiliu Birlic
Grigore Vasiliu Birlic

Nascut la Falticeni in 1905, porecla Birlic a fost adaugata numelui sau datorita piesei omonime in care a jucat la inceputul carierei sale.  Cariera actorului Grigore Vasiliu Birlic a inceput la Cernauti, acolo unde a terminat si facultatea de drept, insa in mod evident cariera avocateasca nu a fost pe placul sau, preferand actoria.

Cuvantul Birlic provine din limba turca si reprezinta AS-ul de la cartile de joc. Iar Grigore Vasiliu a devenit cu siguranta un AS pe care cu greu cineva il poate uita.

Anul 1934 este anul de debut al lui Grigore Vasiliu Birlic in cinematografie, iar rolul lui Spirache Necsulescu din piesa de teatru  Titanic vals de Tudor Musatescu este doar un exemplu de joc actoricesc. Desi comedie, piesa parca ne arata politica de astazi, in care minciuna si coruptia este omniprezenta.

Radu Beligan îl consideră un „geniu al comediei, al umorului românesc”, așezându-l alături de Constantin Tănase. Criticii au spus că umorul și fizionomia sa l-ar fi putut propulsa într-o carieră internațională de excepție, dacă nu ar fi fost prizonierul unei cinematografii marginale.

Anul 1970 este anul trist in care la data de 14 februarie marele actor Grigore Vasiliu Birlic s-a ridicat la stele, insa opera sa a ramas in sufletele celor ce l-au vazut pe scena, la teatru sau in ecranizarile pieselor de teatru.

Biografii noi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *