Sergiu Nicolaescu este probabil cel mai mare regizor roman la sectiuea filme istorice, dar si un mare actor. Numele complet este Sergiu Florin Nicolaescu, este nascut la Targu Jiu in anul 1930 si s-a stins din viata in acest an, la data de 3 ianuarie. Fara Sergiu Nicolaescu nu ar fi existat Mihai Viteazul, comisarul Moldovan si multe alte filme pe care regizorul si actorul le-a lasat mostenire poporului nostru.

Sergiu Nicolaescu
Sergiu Nicolaescu

Am facut cunoastinta cu el in Pistruiatul, serialul care ne-a facut noua fiecare weekend mai placut intr-o epoca in care televizorul era un bibelou.

Primul succes rasunator a fost filmul Dacii, care probabil daca s-ar fi produs la Hollywood, ar fi fost un film de Oscar, iar cariera sa ar fi fost una cu adevarat internationala.

Nu are rost sa va spun cate ceva despre toata filmografia sa, caci porobabil este mai interesant sa cititi pe wikipedia, insa filmele Nemuritorii si Carol I merita sa le vedeti, veti reusi sa intelegeti in acest fel de ce si cat de mult si-a iubit poporul Sergiu Nicolaescu.

Am reusit spre bucuria mea sa vad in 1984 premiera filmului Ringul, ecranizare a unei nuvele, transpusa insa in Romania. Imagini din vestul necunoascut romanilor, drama lui Andrei si cruzimea lui  Adolf Gebauer au fost surprinse magistral in coproductia romana est-germana.

Singura comedie din epoca de aur a fost Nea Marin Miliardar, recunoasc ca am ras cu pofta, la fel cum am ras si m-am intristat in acelasi timp atunci cand Sergiu Nicolaescu a oferit publicului recentul Ultimul corupt din România.

Nu vreau sa insist asupra carierei politice a marelui Sergiu Nicolaescu, caci el insusi a spus ca-i pare rau ca a intrat in politica, dar probabil ca avantul din 1989 a putut cu greu sa fie stapanit, el ramanand fidel primei optiuni, FSN->PSD.

Biografii noi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *