Azi am luat pentru cei mici DVD-urile cu ardeleni, banuiesc ca stiti depsre ce e vorba, Profetul, aurul și ardelenii, Artista, dolarii și ardelenii si Pruncul, petrolul și ardelenii. Astfel mi-am adus aminte ca am uitat sau am omis sa postam biografia lui Ilarion Ciobanu.

Ilarion Ciobanu
Ilarion Ciobanu

Marele actor Ilarion Ciobanu s-a nascut la  Ciucur in județul Tighina, actualmente in Republica Moldova. Un alt mare roman nascut peste Prut. Copilaria a fost scaldata de soarele din Constanta, iar dupa lungi cautari intra in anul 1958 la IATC.

Si ca sa nu fie prea putin, sportul a fost si el prezent in viata lui Ilarion Ciobanu, jucand ca rugbist inca din anul 1948. A jucat pana in 1962, fiind unul dintre cei mai buni inaintasi din acea perioada de la Progresul Bucuresti.

Inceputurile carierei in film au fost alaturi de regretatul Amza Pellea si inegalabilul Ion Besoiu, in filmul Setea. Dar rilul lui Gerula parca este cel care ne dezvaluie dacul din noi. Mare rol, mare film.

Evident ca a fost apreciat si de marele Sergiu Nicolaescu,  comisarul Roman din Ultimul cartus , sau poate stegarul Vasile din Nemuritorii sunt prea putine filme enumerate pentru a putea intelege complexitatea unui mare actor.

Cei ce au vizionat serialul Toate panzele sus nu-l pot uita pe Gherasim, la fel cum Traian Brad a devenit simbolul filmelor western din Romania. Daca ati vazut in 1993 filmul Crucea de piatra, sigur va aduceti aminte de Fane. Am lasat restul rolurilor sa le descoperiti singuri, altfel nici nu se putea.

Nascut la 28 octombrie 1931 s-a stins din viata in 2008 la 7 septembrie, cand asemeni colegului sau Sergiu Nicolaescu, a fost incinerat. Ramas nemuritor, Ilarion Ciobanu este inca un exemplu viu de munca si devotament pentru arta cinematografica.

Biografii noi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *