Daca ar fi sa facem un top al celor mai indragiti actori din Romania, cu siguranta Toma Caragiu ar fi printre primii, desi s-a nascut in Grecia, la Argos Orestiko. O biografie Toma Caragiu gasiti pe portalul InfoMedia, insa cu siguranta locul sau este aici, in galeria marilor actori romani. Rolurile sale memorabile, atat in filmele de comedie dar si in cele profunde, ne fac o deosebita placere atunci cand le revedem.

Toma Caragiu - Jean Constantin si Nicu Constantin
Toma Caragiu – Jean Constantin si Nicu Constantin

Inzestrat cu un deosebit talent, atat la recitat cat si la cantat, Toma Caragiu a reusit sa ne aduca un zambet in perioada comuniasta, iar cei ce au avut placerea sa-i citeasca versurile, au inteles ca in sufletul sau sensibil incapea atata dragoste, incat oricat de multa daruia pe scena sau la TV, nu se epuiza niciodata. Aromanii au de ce sa fie mandrii, au dat Romaniei un mare actor. Iar Ploiestiul adoptiv va avea mereu cu ce sa se mandreasca.

L-am admirat in Nunta lui Figaro a lui Beaumarchais de cateva ori, nu am cuvinte sa va spun cat de mult mi-a placut. La fel cum schitele sau piesele de teatru ecranizate dupa Ion Luca Caragiale, un alt mare ploiestean, ne-au descretit de sute de ori fruntile.

Cupletele interpretate cu Anda Calugareanu sunt de o finete extraordinara, la fel ca si poantele anticomuniste pe care le-am privit de atatea ori in cadrul revelioanelor alb negru.

Asa-i in tenis sau soparlica sunt doar doua exemple care ne dezvaluie atat talentul dar si curajul sau de a prezenta hibele regimului comunist.

Prietenii stiu si ne povestesc despre firea lui vesela, inclusiv moartea sa prematura in 1977 a fost transpusa intr-o gluma: „fiind surprins ca triseaza, a spus: – Sa-mi cada tavanul in cap daca am trisat!” Probabil ca insusi actorul Toma Caragiu ar fi ras cu sete de gluma facuta pe seama lui, caci cu siguranta nu ar vrea sa fim tristi, ar fi mandru sa ramanem cu zambetul pe buze, asa cum reusea el sa o faca ori de cate ori aparea pe scena sau pe micul si marele ecran. Va invit sa vizionati „Marele singuratic”, unul din ultimile firme in care regretatul Toma Caragiu a jucat magistral.

Biografii noi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *